Overslaan en naar de inhoud gaan

Een sabbatjaar, als ondernemer, hoe begin je eraan? 

Een sabbatjaar, als ondernemer, hoe begin je eraan? 


Jezelf een jaar verrijken in het buitenland, daar dromen Nele Van Damme & Koenraad Belsack - het ondernemerskoppel achter Upgrade Estate - al langer van. Niet evident als je zaakvoerder bent en meer dan twintig mensen aanstuurt. Of toch? 

Nele verklapt tijdens haar wandeling met storytellingarchitect Ianka Fleerackers waarom en met welk stappenplan Koenraad en zij naar een sabbatjaar toewerken, in de podcast Brave New Human.

Even herbronnen


Ondernemen is topsport. Om af en toe te herbronnen, nieuwe ideeën op te doen en anderen te inspireren, dromen ook succesvolle entrepreneurs van een sabbatjaar. “Het is onze grote droom om ooit een jaar naar het buitenland te gaan, om onszelf te verrijken met een fellowship-programma of een ander inspirerend initiatief”, onthult Nele. 

Het experiment


Om die droom waar te maken zonder al te veel paniek te zaaien, daagden Nele en Koenraad hun team uit. “We deden dit voorjaar een experiment. Bij wijze van test hebben we out of the blue aan ons managementteam een opdracht gegeven. Tijdens een meeting zijn Koenraad en ik drie kwartier gaan wandelen, terwijl het team mocht nadenken over hoe ze zich zouden organiseren als wij een jaar weg zouden zijn.”

“Bij onze terugkomst was de sfeer super chill, stond er een presentatie klaar en hadden ze duizend vragen voor ons. Het was een fictieve oefening hé, en toch heeft het heel wat in gang gezet.” 

Ownership creëren

 
“Omdat een jaar toch wel een lange periode is om naar het buitenland te trekken, ook voor de kinderen, stelde ik aan Koenraad voor om klein te beginnen. Wat als we eens al onze operationele meetings in juli en augustus zouden cancellen? We gaven onze mandaten aan het managementteam en kondigden zes maanden voordien aan dat we er deze zomer niet zouden zijn.”

“Om alles vlot te laten verlopen vroegen we het team om in april - in volle coronacrisis - een tijdlijn op te stellen met mijlpalen die afdelingsoverschrijdend zijn. Samen met hen verdeelden we de taken en bekeken we voor welke beslissingen ze ons nodig hadden en waarvoor ze zelf ownership namen.” 

Op eigen tempo


Een succesvol experiment, zo blijkt. “We krijgen wekelijks een korte update via mail. De zaken waarover ze graag een kort antwoord hebben, zijn aangeduid in fluo en bespreken we tijdens een telefoontje. Dat geeft me gigantisch veel rust. Ik word de komende twee maanden niet geleefd, mag mijn eigen agenda vullen, op eigen tempo leven… en dat voelt fantastisch!”

 

Inspiratie opgedaan? Sprokkel meer ondernemerstips in de volledige podcastaflevering Op stap met Brave New Human Nele Van Damme van Upgrade Estate.