Aller au contenu principal

UPdate over de economie

Blog
Vendredi, 04 février 2022 |
NL
 
Van problemen op de bevoorradingsketen, hoge inflatie tot klimaatopwarming en tal van Corona-varianten die ons blijvend op de proef stellen: We leven in een economische realiteit vol onzekerheden, maar zoals vele investeerders weten is dat nooit anders geweest...

 

"Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain"

 
HET EFFECT VAN CORONA OP ONZE ECONOMIE 

De evolutie van de economische activiteit sinds de pandemie liegt er niet om: de Coronacrisis had een enorme impact op de wereldeconomie. Na de uitbraak van de eerste golf zien we een diepe wereldwijde neerwaartse schok. Opmerkelijk genoeg is de negatieve impact van de Coronagolven die daarna komen economisch gezien minder ernstig. Al bij al kan de economie zich vrij snel herstellen, zelfs nog sneller dan na de crisis van 2008. 
Goed nieuws dus:  de economie herstelde zich in 2021 en voor 2022 verwachten we dat het herstel zich zal verderzetten.
 

STIMULANS VOOR GROEI

Om inzicht te krijgen in dat snelle herstel van onze economie, dienen we enkel te kijken naar volgende factoren:

  • HEROPLEVING VAN DE ECONOMIE
    De heropening van de economie zit eraan te komen, waardoor de werkloosheidsgraad zal gaan dalen, net als het spaarpercentage. De consumptiegraad zal opnieuw verhogen en ook de vraag naar producten blijft in de lift zitten. Het merkbare contrast tussen de huidige toeleveringsproblematiek en de stijgende vraag zal zichzelf uiteindelijk gaan oplossen. De economie zal zich dus verder herstellen naarmate de pandemie achter ons ligt.
     
  • MONETAIR & BUDGETAIR BELEID 
    Het huidige economisch herstel werd sterk beïnvloed door monetaire en fiscale stimulansen die werden doorgevoerd door onze overheden en de Centrale Bank. Die injecties hebben een verlagend effect gehad op de rente, maar dikten ook de overheidsschuld aan. 
    Om die sterke verschillen in het BBP van de Eurozone tegemoet te komen, heeft de EU een fonds van 750 miljard euro vrijgemaakt dat zal worden ingezet om productieve investeringen in digitalisering en transitie
    naar een duurzame economie te stimuleren. 

 

 "Dankzij de kordate economische ingrepen van onze overheden werd een nog scherpere economische crisis vermeden"

Steven Trypsteen over het BBP na de Covid-crisis

 

GROEI-OBSTAKELS 

Ondanks het goede nieuws voor onze economie, is het belangrijk deze risicofactoren in de gaten te houden: 

  • COVID
    De rigide Covid-Maatregelen van exportlanden als China en de wisselende doeltreffendheid van de Cino-vaccins zorgen op dit moment voor veel onvoorspelbaarheid in het herstel van de toeleveringsproblematiek.
     
  • PRODUCTIEPROBLEMEN
    We beleven een historisch ongezien tekort aan zowel geschikte werkkrachten als aan een tekort aan inputs voor onze industrie. Die combinatie zorgt voor een stijgende druk op de toeleveringsketen. 

 

Het zero-covidbeleid als groei-obstakel

 

  • STIJGENDE PRIJZEN VAN INTERMEDIAIRE GOEDEREN
    Onder impuls van het onevenwicht in de toeleveringsketen staat de finale prijszetting naar de eindconsument onder zware druk. De prijzen zullen alleen maar blijven stijgen. Naar alle verwachting zal die druk samen met de Coronacrisis afzwakken in de loop van 2022, wanneer de economie heropent, en consumenten opnieuw de switch zullen maken van gebruiksgoederen naar diensten.
     
  • DALENDE KOOPKRACHT
    Het nominale loon van de gemiddelde Europeaan gaat de hoogte in, maar de koopkracht gaat merkbaar achteruit door de hoge inflatie. Consumenten geven een groter percentage van hun inkomen uit en sparen minder.

 

 

Wat met de koopkracht tijdens de inflatie

 

  • DE INFLATIE 
    Zowel de Verenigde Staten als de Eurozone kennen op dit moment een periode van inflatie. Hoe we die situatie het hoofd kunnen bieden verschilt aanzienlijk voor Europa en de V.S. De huidige hoge inflatie in Europa heeft vooral de stijgende energieprijzen als oorzaak. Verwacht wordt, dat onder impuls van een dalend energieverbruik door de aankomende seizoens-switch en het stabiliserend effect in de toeleveringsketen, de inflatie in de Eurozone opnieuw geleidelijk zal zakken van 6% naar 2%.

    In de V.S is daarmee de kous nog niet af. Door de recente economische stimulering van de afgelopen jaren onder bewind van president Trump en Biden is de markt er wat gaan oververhitten. 

    De huidige inflatie in combinatie met de positieve economische groei, duwt de langetermijnrente langzaam maar geleidelijk naar omhoog. De Centrale Bank onderneemt al actie door o.a opkoopprogramma's van obligaties af te remmen en het monetair beleid te verstrakken. In 2023 wordt de eerstvolgende renteverhoging verwacht voor de Eurozone, in de V.S komt er opnieuw eentje aan in maart 2022.

 
WAT BETEKENT DIT VOOR DE VASTGOEDMARKT ? 

Onder impuls van de geleidelijk stijgende - maar nog steeds lage - rente, in combinatie met de huidige positieve economische groei zien we de prijzen op de vastgoedmarkt ook verder stijgen. 
Mede door de Coronacrisis is wooncomfort opnieuw belangrijker geworden voor de Belg. De algemene prijsstijging van 5% tot 8% wordt bijgetreden door de verscherpte competitie in het duurdere marktsegment. Ook de aangekondigde aanpassingen op de registratierechten in het voordeel voor eigenaars zorgden de afgelopen maanden voor een interessante dynamiek in de huizenmarkt. Daarnaast speelt de vermeende FOMO-dynamiek ( Fear Of Missing Out) een belangrijke rol in de druk op de huizenmarkt. Het gevaar dat de markt hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomt is reëel en dat brengt een ongewenst onevenwicht met zich mee.

 

Investeren in vastgoed in 2022, een goed idee?
 
 
DE TOEKOMST VAN DUURZAAM INVESTEREN 

De planeet is uit balans, de opwarming van de aarde is al langer een feit en de CO2-uitstoot moet snel naar beneden. Die boodschap sijpelt door op politiek niveau, maar ook op macro-economisch en sectorniveau beweegt heel wat. Zo ook op de vastgoedmarkt. 
Tegen 2050 wil Europa CO2-neutraal zijn. Als eigenaar en investeerder kan jij mee het verschil maken.
Zo moet het Belgische woningpark hoogdringend future-proof gemaakt worden. Een serieuze inspanning als je weet dat Vlaanderen slechts 3.5 % toekomstbestendige woningen telt en Wallonië slechts 1%. 

Wie wil investeren in een future-fit bedrijf doet er goed aan na te gaan of dat bedrijf ook duurzaam is. 
Investeren in ESG-fondsen zit in de lift. ESG-fondsen verzamelen alleen de meest duurzame ondernemingen in hun portefeuille. Om die te selecteren, vertrouwen ze op de ESG-rating die bedrijven toegewezen hebben gekregen: een score die hun prestaties op het gebied van Environment, Social Responsibility en Governance weergeeft. 

 

  • ENVIRONMENT 
    Welke impact heeft het bedrijf op het milieu? Hiervoor worden verschillende indicatoren bestudeerd zoals: De CO2-uitstoot van een bedrijf, de lucht- en watervervuiling als gevolg van de bedrijfsvoering, de impact op de biodiversiteit.
     
  • SOCIAL 
    Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt de norm. Van databeheer en privacy tot diversiteit op de werkvloer. Van een bedrijf wordt verlangd dat het een positieve bijdrage levert aan de maatschappij waarin het zich vestigt.
     
  • GOVERNANCE
    Hoe een bedrijf gerund wordt is ook van belang. Van de samenstelling van de raad van bestuur, 
    de structuur van het auditcomité tot het cultiveren van procedures tegen omkoping en corruptie.

 

Duurzaam investeren doe je zo

Steven Trypsteen studeerde Economie aan de Universiteit van Nottingham waar hij ook zijn doctoraat behaalde. Als econoom bij ING adviseert hij nu dagelijks klanten over macro-economische vraagstukken.
 

Steven Trypsteen