Aller au contenu principal

Investeerder Frank zoekt een bos voor Upgrade Estate!

Portret
Jeudi, 05 mai 2022 |
NL
Investeerder Frank Bouchier (65) helpt mee bij de opstart van een Bosbouw-project. 

 

“Ik hoorde voor het eerst van Upgrade Estate zo’n 10 jaar geleden. Het duurzame concept en beheer overtuigde ons - en ondertussen ook onze vrienden - om te investeren. Ik ken Koenraad en Nele dus al langer, maar toen we elkaar toevallig tegenkwamen op een inspiratietrip naar China, raakten we écht aan de praat. Toen ik hen vertelde dat ik de laatste 20 jaar van mijn carrière gehandeld heb in mineralen en vitaminen uit Azië kwamen ze op het idee om mijn hulp in te roepen bij de opstart van hun Bosbouw-project.

Upgrade Estate wil volledig koolstofneutraal worden tegen 2035. Hiervoor wil het de uitstoot die gepaard gaat met de productie en het transport van bouwmaterialen drastisch verlagen. Door te kiezen voor Kruislaaghout of Cross Laminated Timber als waardig alternatief voor staal en beton, afkomstig uit productiebossen in eigen duurzaam beheer kunnen we daarin slagen. 

 

Ik had nooit gedacht van hierbij betrokken te zijn als investeerder

Mijn vrouw begreep eerst niet goed waar ik aan begon, ik kom uit een compleet andere sector, en zelf had ik nooit verwacht hierbij betrokken te worden als investeerder.

De opdracht was vergelijkbaar met wat ik vroeger deed: Marktonderzoek en bedrijven screenen. Na een grondige voorstudie was mijn grootste challenge de juiste eerste contacten leggen. Mijn netwerk bij Flanders Investment & Trade (FIT) hielp me daarbij…zo kwam ik al snel uit bij Scandinavië als uitverkoren regio. Finland kwam finaal als meest duurzame keuze uit de bus, zeker omdat we het hout op een efficiënte en duurzame manier naar België willen transporteren.
Eens ze ginds de filosofie achter het project hoorden, begrepen ze dat we niet het zoveelste buitenlandse bedrijf waren dat de boel wil kaalkappen, maar net van plan zijn om het bosgebied duurzaam te beheren. In feite hebben wij hen en zij ons geselecteerd.

 

 

De manier waarop Upgrade Estate bezig is met duurzame groei, daar kan ik me ook volledig achter scharen. Kan je immers als bedrijf oneindig blijven groeien in een wereld met beperkte grondstoffen? Enkel als we naar een circulaire en emissieloze economie kunnen transformeren. Koenraad en ik hebben daar urenlang gesprekken over gevoerd toen we samen ter plaatse gingen in de laatste fase van het project. 
Al bij al vond ik het een onverwachte maar hele leuke uitdaging na mijn pensioen
Ik kijk er met een voldaan gevoel op terug en geef met een gerust gevoel de fakkel door aan team Limoengroen

Frank Bouchier
Frank Bouchier en Koenraad Belsack op zoek naar bos in Finland