Overslaan en naar de inhoud gaan

Gandamolens in Gent omgetoverd tot groene explosie

Voormalige site Gandamolens in Gent omgetoverd tot groene explosie

 

Op 6 sept namen 140 studenten voor hun intrek in Ganda Upkot, één van onze recente realisaties. Het bijzondere gebouw wordt gekleurd door een wel heel opmerkelijke “groene” omgevingsaanleg. Deze groene explosie bestaat uit 3140 vaste planten, varens en siergrassen, 130 hoog- en meerstammige bomen en 150 heesters.

 

Dynamische en “warme” architectuur

Het gebouw, naar een ontwerp van architectenbureau A154, bevindt zich in tweede bouwlijn op de Stropkaai en werd volledig bekleed met een ‘houten schil’ om een natuurlijke look te creëren. Tal van speelse en fijne accenten in de architectuur verwijzen naar de toekomstige bewoners en de dynamiek die ze met zich meebrengen. Die look wordt ook doorgetrokken naar de inrichting van het gebouw: een inkomhal met een gigantische boomstam en tal van jungle elementen in de gemeenschappelijke leefruimtes.

 

Groene oase met positieve impact op het klimaat in de stad

Voor Upgrade Estate is ecologie  een missie, een manier van leven, denken en doen. Daarom koos het bedrijf ervoor om samen te werken met de omgevingsarchitect Studio Basta. De groene buitenruimte vormt een groene oase in het midden van de stad. Bomen spelen een belangrijke rol in het verhogen van de stedelijke biodiversiteit en zijn uitstekende filters voor stedelijke verontreinigende stoffen. Bomen helpen eveneens om de CO2-uitstoot te verminderen door energie te bewaren. Uiteraard zullen ook hier de bekende Kotkippen niet ontbreken als duurzaamheidsmascottes voor de Upkot studenten.

 

Ganda Upkot tuin

 

Wetenschappelijk onderzoek naar effect van groen op concentratie en welzijn

Waarom Upgrade Estate kiest voor een urban jungle en een natuurlijke look & feel, heeft een logische verklaring. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een groene omgeving een positief effect heeft op het concentratievermogen en het welzijn van de student. Dit onderzoek werd geïnitieerd door Upgrade Estate in samenwerking met het studiebureau Profacts op basis van virtual reality. Proefpersonen werden gevraagd om in verschillende testomgevingen opdrachten uit te voeren. De testomgeving met natuurlijke achtergrondgeluiden en een groene omgeving verbeterde het concentratievermogen van de proefpersonen én verlaagde het stressniveau.

 

Bovendien zal er ook in Ganda Upkot een studentencoach zijn, die het aanspreekpunt is voor de buurt en die de studenten coacht tijdens hun studies. “Als bedrijf willen wij het verschil maken door sociale meerwaarde te creëren voor alle betrokken partijen. Het geeft ons een fantastisch gevoel om met onze realisaties tegemoet te komen aan de behoeften van onze stakeholders”, aldus Nele Van Damme en Koenraad Belsack, oprichters en believers van het bedrijf.