Aller au contenu principal

Spontaniteit als strategie

Blog
Lundi, 14 novembre 2022 |
NL
Is spontaniteit het basisrecept van Upgrade Estate of eerder een verrassende smaakmaker die ons concept net interessant maakt? De co-founders van Upgrade Estate maakten tijd voor een spontaan interview

 

Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat geen idee te gek is

- Nele Van Damme, Co-CEO
Wat verstaan jullie onder spontaniteit en is er binnen  Upgrade Estate nog steeds voldoende ruimte voor spontaniteit?

KOENRAAD: Spontaniteit is volgens mij de competentie om in te spelen op de actualiteit maar dan binnen een langetermijnstrategie. Het is iets wat je kan inzetten wanneer je weet waar je heen moet zonder al duidelijk te weten hoe.

NELE: Spontaniteit is nooit voorgedefinieerd. Het is iets wat zomaar opkomt, en uiteindelijk bijdraagt aan het groter geheel. En daar is absoluut ruimte voor bij Upgrade Estate, omdat de impact van spontaniteit groot kan zijn.

 

Hoe belangrijk is spontaniteit voor jullie persoonlijk, als ondernemers en als (ondernemers)koppel?

KOENRAAD: Als je het receptenboek van Upgrade Estate bekijkt, dan is spontaniteit een van onze belangrijkste ingrediënten. We voeren onze ideeën ook effectief uit, daarmee onderscheiden we ons als organisatie.

NELE: Toevallig zijn het ook die spontane projecten die mij persoonlijk het meeste voldoening geven. We leven vandaag in een wereld met steeds minder ruimte voor spontaniteit, omdat mensen op zoek gaan naar houvast en zekerheid in turbulente tijden. Ik denk dat wie gezegend is met een portie  spontaniteit vandaag floreert. Net omdat je zo snel kan inspelen op wat er gebeurt. Hoe maak je dat je met de juiste ideeën aan de slag gaat? 

Spontaniteit Nele Koenraad Upgrade Estate
Moet je niet een tikkeltje impulsief zijn om spontaniteit te vertalen in daadkracht?

KOENRAAD: Laten we duidelijk zijn: spontaniteit is geen synoniem voor losbollen. Het geheim zit hem in het hebben van een langetermijnvisie. Zonder zijn we een zootje ongeregeld. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste techniek hanteert om spontaniteit te implementeren. Niet elk idee moet tegelijkertijd worden afgevuurd. Vroeger liep ik enthousiast door het bedrijf en lanceerde ik elk idee dat in me opkwam. Mensen werden er onrustig van. Intussen doe ik eerst aan introspectie voor ik het aftoets in kleine kring, en pitch. Ik heb het wel voor het concept van de ‘Valse Trage’, wat inhoudt dat wanneer je in alle rust en focus efficiënt toewerkt naar iets, je finaal de race wel wint. Zoals de schildpad het uiteindelijk ook wint van de haas. Bedrijfsgebonden spontaniteit werkt ook zo voor mij. Wanneer je spontaniteit een structuur geeft die je tot in de puntjes implementeert, dan wordt het pas écht plezant.

Spontaniteit Nele Koenraad Upgrade Estate

 

Spontaniteit is nooit voorgedefinieerd. Het is iets wat zomaar opkomt, en uiteindelijk bijdraagt aan het groter geheel

- Nele Van Damme, Co-CEO
Klopt het dat er meer spontane initiatieven ontstaan bij uitzonderlijke omstandigheden? Ik denk aan COVID, maar ook het conflict in Oekraïne, extreme droogte, de klimaatcrisis, de inflatie, …

KOENRAAD: Alles wat nu gebeurt is in feite indirect het gevolg van de klimaatverandering. We worden ieder jaar met een ander uitdagend thema geconfronteerd. Twee jaar geleden ging het over gezondheid, dit jaar draait alles rond energie. Ik zit niet zozeer te wachten op een crisis, maar het oplossen van een crisissituatie vergt veel inventiviteit. Het managen van iets als een Coronacrisis waar je constant kortetermijnbeslissingen moet nemen, is wel iets dat ons in beweging brengt. Sommige ideeën vragen een momentum, voor andere ideeën neem je meer tijd. Taallessen organiseren in onze Upgrade Academy voor Oekraïense vluchtelingen doe je wanneer er 20 vluchtelingen aan je deur staan die daar nood aan hebben, niet 6 maanden later, want dan is het misschien niet meer relevant.

NELE: We hebben intussen een heel matuur bedrijf met uitgewerkte processen. Dit laat ons toe om ruimte te maken voor spontane acties wanneer er nood aan is. 

Wanneer is een idee te gek of net niet gek genoeg om uit te voeren? 

NELE: Eigenlijk moet je ervan uitgaan dat geen idee te gek is. Je hoeft enkel op zoek te gaan naar een goed ankerpunt en je bent vertrokken. Onze spaghetti-avond is daar een mooi voorbeeld van. Daar hebben we goed aangevoeld dat mensen verbondenheid hadden gemist tijdens de pandemie en we voelden plots die drang om iedereen samen te brengen in een ongedwongen sfeer. We blijven graag bij de essentie en zo kwamen we tijdens onze brainstorm al snel terecht bij hoe het idee rond connectie ooit was ontstaan: rond een gezellige tafel met een lekker bord spaghetti en fijne mensen. Ook bij onze spontane ideeën zoeken we steeds de link met onze intrinsieke waarden.

KOENRAAD: Bij ons draait alles rond ‘mensen mooie momenten laten beleven’. We hebben die avond onze ultieme ‘Why’ waargemaakt door het wereldrecord fysieke connectie te verbreken. Hoe overtref je dat nog? Ik berust me op het idee dat de herinnering aan wat we voor elkaar hebben gekregen ook nog lang waardevol mag zijn.

NELE: Als je veel spontaniteit en daadkracht in je hebt, ben je soms geneigd snel van het ene naar het andere te willen springen. Op de duur komt nagenieten in het gedrang. Wij hebben intussen geleerd daar nog meer waarde aan te hechten.

Spontaniteit Nele Koenraad Upgrade Estate
Afgelopen lente organiseerden de bewoners van Upliving BXL - The Brewery ‘Brasserie Parkiet’, een spontaan buurtfeest dat Upliving op de kaart zette in Koekelberg. Jullie gingen zelf een kijkje nemen. Hoe hebben jullie dat beleefd? 

KOENRAAD: Dat was genieten…

NELE: Toen het nieuws tot bij ons kwam, hadden wij meteen iets van: ‘Daar willen we bij zijn. Dat moeten we zien!’. Dat onze huurders onze visie over het belang van verbinden verpersoonlijken, het uit zichzelf naar buiten brengen en daar ook buren bij betrekken, dat is fenomenaal.
Brasserie Parkietging door op een zonnige zondagmiddag. Een groot deel van de Upliving huurders ging aan de slag om het initiatief te doen slagen. Ook onze Upliving coach Jasper stond te stralen. Wat een sfeer, en vooral, wat een positief signaal naar de mensen in de buurt!

KOENRAAD: More of that please...

NELE: Zo zie je dat wonen bij Upkot of Upliving verder gaat dan enkel huren. Het is een manier van leven. Als huisvester willen we ook ruimte geven aan spontaniteit. Om dat te laten groeien 
heb je soms een extra duwtje nodig. Met ons traject Kickstart, dat uitgaat van de Upgrade Academy, willen we daar dit jaar een substantiële bijdrage aan leveren en een stukje wind in de zeilen blazen van al wie zin heeft om duurzaam aan de slag te gaan met spontane ondernemersideeën

Ontdek alles over het traject op up-kickstart.be

Spontaniteit Brasserie parkiet upliving