Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
maandag, 24 juni 2019 |
NL

Webinar: op zoek naar een kot? 10 onmisbare tips & tricks

Als pionier in studentenhuisvesting willen we onze kennis en ervaring delen. Daarom organiseerden we een webinar waarin we 10 onmisbare tips & tricks in de zoektocht naar een kot aan jullie vrijgaven!

 

Tip 1: Start tijdig met de zoektocht en wees goed voorbereid.

Denk na over de locatie en jouw budget: Wil je graag vlak bij de uitgaansbuurt of dicht bij de campus wonen? Wie zal het kot betalen? Welke prijs wil je maximum betalen?

 

Tip 2: Maak een eerste selectie.

Doe online research en surf naar algemene online zoekplatformen zoals www.student-rooms.com of gemeentelijke zoekplatformen zoals www.kotatgent.be.  
-    Neem contact op met jouw onderwijsinstelling voor extra informatie.
-    Praat met vrienden of kennissen die al op kot zitten.

 

Tip 3: Plan een bezoek. 

Ga op pad in jouw studentenstad en maak op voorhand een aantal afspraken. Neem rustig de tijd om de volledige kamer én het gebouw te ontdekken. Maak thuis al een waslijstje met vragen, zodat je goed voorbereid bent. Als het kan, sla zeker ook een praatje met een van de huidige huurders. Soms bieden kotbazen virtual tours aan, kijk dus zeker ook eens online!

 

Tip 4: Wie is het?

Het is belangrijk uit te zoeken wie de eigenaar en de beheerder is van jouw favoriete kamer. Is het iemand die de kamer(s) privé of professioneel uitbaat? Welke service biedt de persoon of het bedrijf aan? Hoe snel kan de beheerder optreden bij een defect?

 

Ook de funfactor kan belangrijk zijn: worden er activiteiten georganiseerd in het gebouw? Is er een community? Hoeveel mensen wonen er in het gebouw?

 

Tip 5: Wat is het? 

Voldoet jouw studentenkamer aan het kamerdecreet? Het kamerdecreet is een belangrijke regelgeving waarin bepaald wordt hoe groot een kamer minstens moet zijn, dat er natuurlijke lichtinval moet zijn en dat correctie faciliteiten aanwezig dienen te zijn.

 

Daarnaast zijn er ook heel belangrijke regels over de brandveiligheid van een kot. Zo moeten technische installaties gekeurd zijn en moet er minstens één alternatieve vluchtroute voorzien zijn. Informeer je hier voldoende over.

 

Tip 6: De huurprijs. 

Bekijk jouw eerste selectie om te zien of de huurprijs marktconform is: is de prijs all-in of komen er nog extra kosten bij? Denk maar aan verbruikskosten, internet, afvalverwerking en plaatsbeschrijving.

 

Wat krijg je in return? Is de kamer al geschilderd en bemeubeld of dien je dat zelf nog te doen/voorzien. Welke gemeenschappelijke faciliteiten krijg je aangeboden? Hoe is de service? Gaat het om een oud of nieuw gebouw? Zaken om mee rekening te houden bij het vergelijken van verschillende huurprijzen!

 

Tip 7: Het huurcontract. 

Lees het huurcontract goed na (ook de kleine lettertjes)! Er is een nieuwe huurwetgeving sinds 1 januari 2019 waarin staat dat huurprijzen all-in moeten zijn met uitzondering van variabele kosten zoals water, energie en telecommunicatie. Ook de opzegmogelijkheden zijn soepeler geworden dan voordien. De huurwaarborg is voor nieuwe contracten na januari 2019 twee maand in plaats van 3 maand en moet op een rekening gestort worden. Betaal de waarborg dus nooit cash!

 

Tip 8: Goede afspraken. 

Lees het intern regelement na en kijk actief mee tijdens de plaatsbeschrijving. Dat zal zowel jou als de eigenaar van jouw kot veel kopzorgen besparen. Ga ook na wat de eventuele herstellingskosten zouden zijn als er toch iets beschadigd is.

 

Tip 9: Plan jouw start. 

Hold your horses bij de verhuis! Vaak komen studenten gepakt en gezakt toe in hun nieuwe studentenkamer en blijkt dat er onvoldoende plaats is voor al die meubels en decoratie. Neem dus eerst de essentials mee, meet jouw kamer goed op en kijk pas als je er woont of er nog plaats over is voor een zetel en andere hebbedingen.

 

Denk ook na over jouw mobiliteit. Zorg voor een fiets of huur er eentje. De meeste studentensteden bieden deze dienst aan. Bovendien kan je via jouw onderwijsinstelling vaak abonnementen aankopen voor het openbaar vervoer aan kortingstarief.

 

Tip 10: Ga gratis op kot. 

Investeer in studentenhuisvesting en stuur jouw zoon/dochter gratis op kot! Lees er meer over: www.investeerinstudenten.be

 

 

having the time of your life