Overslaan en naar de inhoud gaan

Keynote Tom Van de Weghe: "Meer empathie zou ons helpen naar een stabielere wereldorde"

Blog
donderdag, 27 april 2023 |
NL
Van Rusland naar Oekraïne tot de Verenigde Staten en ver daar voorbij. Tom Van de Weghe, expert Geopolitiek bij VRT Nieuws, nam ons op sleeptouw doorheen de conflicten die zich de voorbije decennia ontplooiden, tot de meest recente gebeurtenissen. Als een puzzel vallen alle stukjes in elkaar. Ontdek hieronder enkele van zijn belangrijkste inzichten die tijdens zijn talk kwamen oplaaien.

De zaal in onze Upgrade Academy waar we normaal keynotes geven, werd even te klein voor de talk van expert in Geopolitiek, Tom Van de Weghe. Zijn keynote met de titel  'De strijd om een nieuwe wereldorde' lokte een immens publiek aan geïnteresseerden. We moesten daarom terug naar nostalgische sferen en verlegden ons naar de aula van Universiteit Gent - Campus Boekentoren. Terug achter de schoolbanken dus!

En zo voelde het ook. Van de Weghe nam ons mee op een fascinerende tocht doorheen de conflicten tussen de verschillende grootmachten. Hoe die conflicten een enorme impact hebben op elkaar, kwam tijdens zijn talk als een puzzel bij elkaar. Wij stelden hem nog een aantal vragen nadien:

1. In een notendop: over wat ging jouw talk?
2. Welke belangrijke ontwikkelingen zien we hier in verband met het conflict tussen Oekraïne en Rusland?
3. Wat is er momenteel gaande in China?
4. Brengt zo'n conflict ook positieve gevolgen met zich mee?
5. Wat is er volgens jou nodig voor een stabiele wereldorde?