Overslaan en naar de inhoud gaan

Gendergelijkheid als natuurlijke (ge)leider

Blog
vrijdag, 08 maart 2024 |
NL
8 maart, een dag die voor velen gelinkt wordt aan Internationale Vrouwendag. Een dag waarop sommige vrouwen binnen leuke bedrijven genesteld worden op een deken van bloemen. Terecht ook. Maar toch stellen wij ons de kritische vraag: waarom één dag en niet elke dag op een consistent ritme? Bij Upgrade Estate zijn we fier dat we van bij de start gendergelijk zijn en gelijkheid in al haar vormen integreren. Of zoals onze Co-CEO Koenraad Belsack het zo mooi kan verwoorden: “Binnen onze bedrijfscultuur spreek ik graag over Gender Equality by nature.” Ofwel hoe wij sinds de basis omgaan met de uitdaging waar veel bedrijven mee worstelen: gelijkheid op elk niveau. Lees het volledige interview met de mannelijke helft van ons tweekoppig CEO-team.

Gendergelijkheid als duurzaamheidsdoelstelling

Het staat in onze duurzaamheidsdoelstellingen geschreven: naast 10 andere doelstellingen om te verwezenlijken tegen 2035, is gendergelijkheid er één van. Maar wat houdt die doelstelling nu eigenlijk in?

Koenraad: “Gendergelijkheid is voor mij de basis om een organisatie uit te bouwen”, vertelt Koenraad. “Ik heb het geluk gehad om samen met mijn vrouw Nele ons bedrijf op te richten, waardoor we eigenlijk ‘Gender Equal by nature’ zijn. Voor veel bedrijven is het een gigantische uitdaging om meer mannen of vrouwen aan te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat je de cultuur van een organisatie goed kan uitbouwen wanneer je zowel mannelijke als vrouwelijke kwaliteiten inzet."

 

Op welke manier dragen wij ons steentje bij als het over gendergelijkheid gaat?

Koenraad: “Bij ons is het een evidentie dat mannen en vrouwen evenveel betaald krijgen. Het verbaast mij telkens wanneer ik hoor dat nog niet ieder bedrijf mannen en vrouwen gelijkwaardig verlonen. Daarnaast behoort een deel van ons bedrijf tot de bouwsector en dat is nu eenmaal een sector die doorgaans redelijk wat mannen aantrekt. Wij hebben heel wat vrouwen op de werf.”

Koenraad: “Het is ook niet zo dat wij specifiek naar vrouwen op zoek gaan om bepaalde functies in te vullen en zo aan de cijfertjes te sleutelen. Wij kijken steeds naar passie en talent én aanvulling van het team. Onze dames op de werf zijn stuk voor stuk fantastisch en schitteren in hun job. Het getuigt van een sterke persoonlijkheid om stevig in de schoenen te staan in zo'n omgeving."

 

“Wanneer alle verschillende soorten individuen beginnen samen te werken, dan merk ik echt een soort gender balans: de ene brengt de ander weer in evenwicht.”

 

Mannen en vrouwen hebben elk hun eigen talenten ‘by nature’. Is dat ook iets wat je aanvoelt in de bedrijfsvoering met een vrouwelijke co-CEO?

Koenraad: “Ik voel absoluut dat wij elkaar goed aanvullen, maar dat heeft natuurlijk niet alleen met geslacht te maken. Al heeft elk gendertype wel zijn eigenheid. Vrouwelijke en mannelijke eigenschappen samen kunnen inzetten, leidt tot een magie waarin ik sterk geloof.”

 

Waarin vullen jij en Nele elkaar aan?

Koenraad: “Ik denk dat we door de jaren geleerd hebben elkaar meer autonomie te geven. Nele heeft haar verantwoordelijkheden waarin zij beslist hoe ze de zaken aanpakt, ik heb die van mij en we hebben er een aantal gemeenschappelijk. Onze aanpak verschilt. Nele heeft een creatieve kant en kan goed structureren, ik ben eerder cryptisch in mijn omschrijvingen en zal sneller confronteren. Ik weet niet of dit echt vrouwelijke of mannelijke eigenschappen zijn, maar het werkt uitstekend”

Koenraad Belsack op het dek van Loop5

Evolutie doorheen de jaren

Merk je dat er een verandering is van gedrag op vlak van gendergelijkheid sinds jullie actief zijn?

Koenraad: "Er is sowieso een positieve evolutie. Als ik terugkijk naar vijftien jaar geleden, dan werd Nele soms genegeerd op netwerkevents, terwijl ik in dezelfde groep aangesproken werd over ‘mijn’ bedrijf. Vandaag wordt ze vaker dan mij uitgenodigd om keynotes te geven of te getuigen over ons verhaal. Een mooie evolutie, maar we moeten ook erkennen dat er vaak nog gezocht wordt naar ‘een vrouw’ terwijl ieder individu toch het liefst uitgenodigd wordt om zijn of haar kunde en niet omwille van het geslacht. Vandaag gaat gendergelijkheid niet alleen meer over de gelijkheid tussen vrouwen en mannen, sinds de LGBTQ+ beweging is er ook aandacht voor andere geaardheden.”

 

Ga je in situaties waar je oneerlijk gedrag ziet, het ook zelf aankaarten? Hoe pak je zoiets aan?

Koenraad: “De beste manier blijft om zoiets op een ludieke manier aan te pakken. Als mensen mij aanspreken over ‘mijn bedrijf’, dan zeg ik altijd dat Nele de baas is en ik bij haar mag werken. Overcompensatie heet dat, maar dan wordt er wel eens goed gelachen. Dat is natuurlijk anders wanneer er een misplaatste opmerking valt. Maar meestal is een kwinkslag het beste antwoord.”

Koenraad op dek van Loop5

Vrouwen laten schitteren

Koenraad: "Iedereen kan schitteren, maar de omgevingsfactoren spelen daarin ook een belangrijke rol. Voor mij sluit gendergelijkheid in bedrijven ook nauw aan bij goede afspraken in het gezin. Te vaak zie ik ambitieuze jonge mensen na zwangerschapsverlof terugkeren met een zekere dualiteit in hun ambitie. De verantwoordelijkheid voor de kids wordt niet eerlijk verdeeld en soms fnuikt dat ook de professionele ambities. Wat mij betreft, hoeft niet iedereen dezelfde ambities te hebben, maar aan hen die met dat gefnuikte gevoel zitten raad ik aan om dat uit te spreken en duidelijke afspraken te maken. Traditioneel denken zit nog te vaak in onze opvoeding en net dat doorbreken kan enkel als je goede afspraken maakt. Zeg nu zelf: wie ziet zijn partner niet graag schitteren?"

 

"Als bedrijf zetten we zeker al in om onze medewerkers met gezinnen daarin te ondersteunen. Zo hebben we zopas nog maar een boek cadeau gedaan aan nieuwe mama's over hoe je te organiseren. Dat boek is trouwens geschreven door één van onze medeMerkers én mama: Lien. Daarnaast voorzien we ook coachingsessies en hebben we ons als bedrijf steeds flexibel opgesteld."

 

Co-CEO Koenraad in de plectrum op Loop5