Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
maandag, 18 januari 2021 |
NL

Het ondernemersparcours van Nele Van Damme: “Ik heb het gevoel dat het beste nog moet komen”

 

Na meer dan twintig jaar ervaring als ondernemer en leidinggevende blikt Upgrade Estate’s co-CEO Nele Van Damme tijdens podcastaflevering #3 van Vlerick Change Makers tevreden terug op haar ondernemersparcours. Lees meer over haar groei, hoogtepunten en dankbare momenten als manager, mama en partner. 

 

Groei in leiderschap: het keerpunt

“Bij de opstart van Upgrade Estate twintig jaar geleden, werkten we met twee: mijn echtgenoot en ik. Ik was perfectionistisch en verwachtte hetzelfde van de mensen rondom mij. Toen het bedrijf groeide, bleef ik veel zelf doen. Al snel merkte ik dat dat niet werkte. Micromanagement gaf me geen voldoening. Beetje bij beetje begon ik te delegeren, wat me gelukkiger maakte. Vandaag werken we met een team van 110 medewerkers. Als leidinggevende anticipeer ik door mijn leiderschap aan te passen. Ik geloof immers niet in één type leiderschap, want iedereen heeft een eigen handleiding.”

 

“Plannen om een familiebedrijf op te richten? Zoek dan net zoals mij iemand die helemaal anders is. Dan bekom je de beste resultaten!” - Nele Van Damme

 

Zoek het geluk op

Ondernemen met je partner is niet iedereen gegeven, al gaat het Nele en Koenraad goed af: “Ik ben dankbaar om samen te mogen werken met mijn man Koenraad. We blijven onze waarden trouw en helpen elkaar in onze persoonlijke ontwikkeling. Ondanks dat we totaal verschillende karakters hebben, begrijpen we elkaar goed. Dus, heb je plannen om een familiebedrijf op te richten, zoek dan net zoals mij iemand die helemaal anders is. Dan bekom je de beste resultaten!”

 

Een goed voorbeeld voor hun kroost, die het ondernemerschap met de paplepel wordt ingegeven. “De kans zit er inderdaad dik in dat onze kinderen zich ontpoppen tot ondernemers. Ze zien immers hoe gepassioneerd wij te werk gaan. Natuurlijk merken ze ook op dat het niet altijd simpel is om een bedrijf te runnen. Mijn advies naar hen toe is: blijf trouw aan je waarden, hoe groot je bedrijf ook is. Als je het verschil maakt voor je stakeholders, kun je heel gelukkig worden. En daar draait het om, dat je job je gelukkig maakt.”

 

“Kennis delen is volgens mij de meest onderschatte hefboom in de groei van een bedrijf.” - Nele Van Damme

 

Levenslang leren

Levenslang leren is een cliché waar Nele terecht in gelooft: “We hebben onze eigen Upgrade Academy, een monument in Gent Centrum. Daar brengen we onze stakeholders bij elkaar om kennis te delen, te inspireren en van elkaar te leren. Want kennis delen, is volgens mij de meest onderschatte hefboom in de groei van een bedrijf. Sommige managers realiseren zich nog niet dat mensen the extra mile gaan als ze kunnen groeien en als ze zich gewaardeerd voelen.”

 

“Zelf had ik het geluk om altijd omringd te zijn door interessante mensen met groeipotentieel. Ik leer graag en investeer daar ook in. Zo volg ik nu een eenjarige opleiding over duurzame groei. Mijn lessen pas ik toe op het dagelijkse management van ons bedrijf. En via Upgrade Academy deel ik graag mijn verworven inzichten met anderen.  Tot nu toe een interessant groeiparcours en ik heb het gevoel dat het beste nog moet komen!” 

 

Lees ook Advies van Nele Van Damme over jong ondernemerschap of beluister de volledige aflevering van Vlerick Change Makers Podcast - #3 Nele Van Damme voor meer inspirerend ondernemersadvies.