Overslaan en naar de inhoud gaan

Servaas Bingé - De vijf pijlers voor een gezonde levensstijl

Blog
woensdag, 18 december 2024 |
NL

Wist je dat kleine veranderingen in je dagelijkse routine al een groot verschil kunnen maken voor je gezondheid? Tijdens zijn keynote ‘Nooit meer naar de dokter’ liet Servaas Bingé zien hoe jij zelf de controle kunt nemen over je gezondheid. Omdat we de gezondheid bij Upgrade Estate belangrijk vinden en willen inzetten op preventie, vroegen we Servaas om zijn kennis met ons te delen. Meer energie, minder stress en een betere weerstand liggen namelijk binnen handbereik. Zijn geheim? Vijf praktische pijlers van zijn zelfontworpen levensstijlgeneeskunde. Geen ingewikkelde schema’s of strenge diëten, maar slimme en haalbare tips die je meteen kunt toepassen. Zo maak je al met kleine stappen een grote impact op je welzijn. Klaar om aan de slag te gaan met zijn tips? Lees de blog en ontdek hoe jij vandaag nog kunt beginnen met een gezonde levensstijl. 

1. Voeding: de bron voor een gezonde levensstijl

Voeding is de basis van een gezonde levensstijl volgens Servaas. Maar er is vaak een grote kloof tussen wat ons lichaam écht nodig heeft en wat we het daadwerkelijk geven. Daarom is het slim om jezelf regelmatig de "5 W-vragen" te stellen die je helpen om bewustere keuzes te maken: 

  • Waarom eet ik?
  • Wat eet ik?
  • Wanneer eet ik?
  • Waar eet ik?
  • Met wie eet ik?

Wist je dat je lichaam tot je 25ste volop energie en voedingsstoffen, zoals melk, nodig heeft om te groeien? Maar na die leeftijd verandert alles. Diezelfde voedingsstoffen kunnen dan juist zorgen voor een snellere veroudering, zowel zichtbaar als binnenin het lichaam. Servaas legt uit: de eiwitten in melk blijven de groeifactoren stimuleren, wat je lichaam sneller laat verouderen. Zijn advies? Vermijd te veel dierlijke eiwitten en wissel ze af met plantaardige eiwitten, zoals die in peulvruchten en noten. Deze geven je lichaam de bouwstenen die de veroudering helpen vertragen.

En hoe zit het met dat ene glas rode wijn per dag? Is een glas rode wijn per dag nu gezond of niet? Hoewel rode wijn wel degelijk gezonde stoffen bevat die goed zijn voor je gezondheid, zou je 11 flessen per dag moeten drinken om daar echt baat bij te hebben. De alcohol doet dat kleine voordeel trouwens meteen teniet. 

2. Beweging: de sleutel tegen veroudering

De tweede pijler voor een gezonde levensstijl is beweging. In een tijd waarin we vaak stilzitten, is een gebrek aan beweging misschien wel de grootste bedreiging voor onze gezondheid. Maar hier komt het goede nieuws: de oplossing is simpel! Hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans op ziektes. Het geheim? Maak beweging onderdeel van je dagelijkse routine. Combineer een actieve levensstijl met minstens drie uur sport per week en je legt de basis voor een energiek en gezond leven. 

En wat als je een bureaujob hebt? Geen zorgen! Probeer eens een squat aan je bureau. Het klinkt misschien simpel, maar met deze oefening activeer je meerdere spiergroepen tegelijk. Het is een snelle en super efficiënte manier om je spieren te versterken én je energie een boost te geven.

 

"Het geheim? Maak beweging onderdeel van je dagelijkse routine."

 

3. Stress: een centrale pijler in ons leven

Stress is onvermijdelijk, maar dat is niet altijd slecht. Een beetje stress houdt je namelijk alert en kan je prestaties zelfs verbeteren. Het wordt wel problematisch wanneer stress te lang aanhoudt, waardoor je stresshormonen uitgeput raken en het risico op een burn-out stijgt. Gelukkig is ook hiervoor een oplossing: beweging! Beweging helpt namelijk niet alleen om je gezondheid te verbeteren, maar is ook een krachtig middel om stress te verminderen. Twee vliegen in één klap. 

 

4. Rust en verbinding: twee essentiële bouwstenen voor jouw gezondheid

Een gezonde levensstijl begint met een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je elke nacht minstens zeven uur slaap krijgt. Zijn gouden tip? Blijf weg van de snooze-knop! Verder is een korte powernap van maximaal 15 minuten prima, maar als je langer slaapt, word je juist vermoeider. Heb je toch behoefte aan een langere pauze? Kies dan voor een volledige slaapcyclus van 90 minuten voor echt herstel.

Maar gezonder leven gaat verder dan slaap alleen. Verbinding is net zo belangrijk. Wist je trouwens dat eenzaamheid één van de grootste ziektes van deze tijd is? Omring jezelf dus met mensen die je energie geven. En vergeet niet: voor je iets voor anderen kunt betekenen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen.

 

"Zijn gouden tip? Blijf weg van de snooze-knop!"

 

5. De (on)zichtbare boosdoeners in ons leven

De laatste pijler richt zich op de bekende boosdoeners die een gezonde levensstijl in de weg staan. Denk aan roken en overmatig alcoholgebruik, maar er zijn ook minder zichtbare gevaren. Stop jij je parkingticketje wel eens in je mond na het binnenrijden? Dit is een gewoonte die je beter kunt vermijden, want het ticket bevat schadelijke stoffen, zoals bisfenol A. Ook microplastics in schoonmaakmiddelen, zoals vaatwastabletten, vormen een stille bedreiging. Vermijd deze risicofactoren door bewust te kiezen voor natuurlijke producten en je blootstelling aan schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken. 

Bingé's boodschap: jouw gezondheid ligt in jouw eigen handen

Volgens Servaas zit echte gezondheid in kleine, haalbare stappen. Het gaat niet om drastische veranderingen, maar om slimme, bewuste keuzes in je dagelijks leven. Denk aan voeding, beweging, ontspanning en verbinding. Door hier aandacht aan te besteden, kun je je gezondheid op een verrassende manier verbeteren. Misschien hoef je niet letterlijk "nooit meer naar de dokter", maar je zult merken hoe deze kleine aanpassingen je energieker, gezonder en gelukkiger maken. Het beste nieuws? Jij hebt de controle! Je hoeft geen expert te zijn om te starten. Jouw gezondheid ligt meer in je eigen handen dan je denkt!

Servaas Bingé is een dokter met een enorme passie voor gezondheid en welzijn. Hij specialiseerde zich in sportgeneeskunde, waarmee hij terecht kwam in de wielersport waar hij topsporters hielp hun gezondheid te behouden en zo prestaties naar een hoger niveau te tillen. Met deze ervaring besloot hij een levensstijlgeneeskunde te ontwikkelen, waarmee hij 'gewone' mensen hielp een gezonde levensstijl te creëren.

Servaas Bin