Overslaan en naar de inhoud gaan

Steve is mentor entrepreneurship

Portret
donderdag, 05 mei 2022 |
NL
Steve (37) is coördinator van DO! Centrum voor ondernemerschap aan de UGent en ondersteunt ondernemend talent in Upkot en Upliving

 

Ik heb er altijd van gedroomd om ondernemerschap te stimuleren op provinciaal, Vlaams of Europees niveau. Toen ik zag hoe sterk Upgrade Estate inzet om duurzaam ondernemerschap binnen hun community te stimuleren met tal van events, talks en workshops in de Upgrade Academy, zag ik veel potentieel en vroeg ik Koenraad en Nele of ik daarmee aan de slag mocht gaan. 

Ik lanceerde een Pitch & Pizza tournee langs alle Upkot-en Upliving-projecten om het ondernemend talent te spotten. Gen Z is een dankbare leeftijdsgroep om mee te werken. Ze maken bewuste keuzes, niet enkel op vlak van consumptie en duurzaamheid, maar ook over hun carrière. Ze zijn dan wel jong, maar kunnen heel wat innovatie binnenbrengen bij bedrijven op vlak van ecologisch bewustzijn en IT-toepassingen. Daar waar heel wat KMO’s zich nog moeten verdiepen, zijn zij mee met de laatste nieuwe tools en inzichten. Zowel de community van Upkot en die van Upliving bruisen van ondernemingslust. Ze hebben nog een hele toekomst voor zich, maar ze zijn ook zoekend. 
 

 

Studenten die willen ondernemen hebben niks te verliezen, enkel hun fiets

Waar Upkot’ers het heel groots zien en meteen aan opstarten denken, lopen ze nog verloren in de administratie-molen, ontbreekt het hen aan ervaring, startkapitaal of gebrek aan zelfvertrouwen. Ik ben van mening dat ze net de ideale leeftijd hebben om te ondernemen. Ze hebben niks te verliezen, enkel een fiets. 
Sommige bewoners van Upliving daarentegen, willen ook ondernemen maar hebben drempelvrees. Ze hebben schrik om hun gouden kooi te verlaten, en opteren eerder om voorzichtig op te starten in bijberoep. 
Het grootste obstakel zit vaak tussen de oren. Wie wil springen, moet de mindshift maken. 
Ik ben dan graag die kickstarter die dat laatste duwtje in de rug geeft om ervoor te gaan. Ik krijg enorm veel voldoening van jongeren boven zichzelf te laten uitstijgen, hun twijfel weg te werken en het volle potentieel in hen naar boven te brengen. 
Als je toch die ambitie hebt om te ondernemen, moet je’t op zijn minst proberen, dat ben ik nu ook aan het doen. 
Door mij twee dagen per week zelfstandig te laten experimenteren met dit project, hielp Upgrade Estate me onrechtstreeks verder te bouwen aan mijn droom om een incubatorproject voor jonge ondernemers te lanceren op Europees niveau. 

 

Steve coacht ondernemend talent bij Upkot