Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom op Brasserie Parkiet !

Portret
woensdag, 16 november 2022 |
NL
Upliving huurder Sven organiseerde in een spontane bui afgelopen lente ‘Brasserie Parkiet’. Een duurzaam 
buurtfeest in Koekelberg
Sven Jongen Brasserie Parkiet Upliving

SVEN: Ik kom uit Lanaken, een dorp in Limburg waar iedereen elkaar kent. In een stad als Brussel is  minder evident. Na twee jaar bij Upliving BXL - The Brewery vind ik het heerlijk om over straat te wandelen en te zwaaien naar alle buren, dicht en ver, die ik hier intussen ken.

Het klinkt cliché maar het voordeel van het Upliving concept is dat je buren, vrienden worden.In de twee jaar bij Upliving kwam ik ook in contact met de mensen van De Platoo, het lokale dienstencentrum van Koekelberg. Uit gesprekken begreep ik dat er een nood was aan initiatieven die de buurt wat meer samenbrengen...

 

Het klinkt cliché maar het voordeel van het Upliving concept is dat je buren vrienden worden

- Sven, Upliving bewoner

Mijn enthousiasme is altijd mijn grootste drijfveer geweest en ik heb altijd graag feesten georganiseerd, van trouwerijen tot  festivals. De goesting groeide om me te engageren voor een buurtfeest met een aantal elementen in die ikzelf erg belangrijk vind, zoals duurzaamheid en lokale gezelligheid. Ik sprak erover met enkele Upliving bewoners waardoor de bal pas echt aan het rollen ging en Brasserie Parkiet plots op tafel lag.

Brasserie Parkiet werd een zonnig culinair buurtfeest in mei, met lokale biertjes en een groentenmarkt vol zelf geoogste seizoensgroenten, die we ook grilden en serveerden op flatbreads.Er waren tal van muzikale acts zoals H’mmu Kemous, een bandje van een huurder bij Upliving, een straattheater, een kinderanimatie en zelfs een fietsenmaker die gigantisch hard in de smaak viel

Brasserie Parkiet Upliving
Brasserie Parkiet Upliving

De opbrengst van die dag ging naar Bûûmplanters, een lokale organisatie die o.a. Brusselse speelplaatsen vergroent. Dit najaar pakken we samen de speelplaats van het schooltje naast Upliving BXL - The Brewery aan.

Wat ik vooral heb geleerd en ervaren, is dat het belangrijk is om al heel vroeg te gaan praten met mensen die ook goede ideeën hebben. Ik betrap mezelf er snel op dat ik soms teveel alleen wil gaan doen, maar door te connecteren kom je vanzelf bij mensen terecht die je idee alleen maar versterken.

Brasserie Parkiet Upliving
Brasserie Parkiet Upliving

In het verleden heb ik events helpen organiseren die ik nooit echt bewust heb beleefd omdat ik zo in de weer was met alles. ‘Brasserie Parkiet’ was zo’n toegankelijk feest, dat alle vrijwilligers spontaan de handen uit de mouwen staken, waardoor ik er wél in geslaagd ben om gastheer te spelen en dat was bijzonder.

Voor ons was het feest pas echt geslaagd als op het einde van de dag mensen konden wegwandelen met een voldaan gevoel van ‘dit was echt gezellig’. En dat kon ik zelf aanschouwen vanop de zijlijn. Gewoonweg een geweldig gevoel!