Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst of nieuwsgierigheid, wat drijft de ondernemer in jou tot verandering? 

Angst of nieuwsgierigheid, wat drijft de ondernemer in jou tot verandering? 


Heel wat bedrijven werden door de coronacrisis ingehaald en voerden op een week tijd veranderingen in waar ze al maanden of zelfs jaren op teerden. De angst om ten onder te gaan, zette ondernemers aan tot verandering. Is het niet jammer dat we niet vaker vanuit nieuwsgierigheid handelen in plaats vanuit angst, vraagt storytellingarchitect Ianka Fleerackers zich af tijdens haar wandeling met Nele Van Damme, in de podcast Brave New Human.

 

Nele en Koenraad, de founders van Upgrade Estate, laten zich leiden door ontdekkingsdrang om hun bedrijf te laten groeien. “Een essentieel deel van mijn geluk is mezelf uitdagen en continu vernieuwen”, zegt Nele. Maar dat is niet iedereen gegeven. “Het gebrek aan verandering in een bedrijf komt vaak voort uit een kramp gevoed door angst.” 

Goesting in innovatie


“Ik denk daar al lang over na of we zouden eens moeten zijn zo’n typische zinnetjes. Tot wanneer ze ondervinden dat het mogelijks beter werkt dan ervoor. Zo kan iemand als Peter Hinssen je zodanig inspireren dat je innovatie omarmt. Toch zullen er altijd mensen zijn met veel goesting, maar een gebrek aan daadkracht. Ik geloof wel dat er veel kracht zit bij de groei-kmo. Dat zijn dikwijls bedrijven die bezig zijn met gezonde groei en maatschappelijk ondernemen. Die zijn vaak in staat, meer dan corporate bedrijven, om een innovatiecultuur te creëren.” 


“Die groei in ondernemerschap, daar is tijd voor nodig.” - Nele Van Damme

Tijd voor persoonlijke ontwikkeling


Waarom bedrijven dan hun wendbaarheid verliezen op het moment dat ze groeien? Dat is volgens Nele logisch. “Vandaag zijn mensen met talent ook genoodzaakt een ondernemer te zijn. Die groei in ondernemerschap, daar is tijd voor nodig. Vandaag moet het snel gaan en mensen nemen de tijd niet voor persoonlijke ontwikkeling, die nochtans nodig is. Incubators en business angels zetten goedbedoeld ook nog eens druk, wat niet voor iedereen werkt.”

 

“Ga op zoek naar wie je bent en welke waarden je wilt uitdragen.” - Nele Van Damme 

 

Innerlijk kompas


“Mijn beeld van the brave new human? Dat is iemand die in staat is om zijn innerlijk kompas in evenwicht te houden en er ook naar te handelen. Als ik voor mezelf spreek, heeft dat me de afgelopen 3 maanden rustig gehouden en niet doen afwijken van mijn waarden of visie. Word ik onrustig van iets dat ik lees, dan laat ik het even bezinken. Want ‘Ik moet just niks’. Laat je niet gek maken door opiniemakers en de overheid. Ga op zoek naar wie je bent en welke waarden je wilt uitdragen. We mogen zelf best wat meer verantwoordelijkheid opnemen.”

 

Sprokkel nog meer ondernemerstips in de volledige podcastaflevering Op stap met Brave New Human Nele Van Damme van Upgrade Estate.