Overslaan en naar de inhoud gaan
Blog
21 vrijdag 2020 |
NL

Meer vrouwelijk leiderschap? Meer co-CEO-schap! 

Leiderschapsboeken, businessclubs en conferenties voor vrouwen aan de top rijzen als paddenstoelen uit de grond. Is er dan een verschil in vrouwelijk en mannelijk leiderschap, vroeg Ianka Fleerackers in haar podcast Brave New Human aan onze founder Nele Van Damme. En waarom zou een co-CEO-schap tussen mannen en vrouwen, zoals bij Upgrade Estate, beter werken? Nele licht toe waarom ze gelooft in een combinatie van vrouwen en mannen aan het roer van een bedrijf.

 

In evenwicht

“Het is opmerkelijk hoe hard het vrouwelijk leiderschap de laatste jaren in de picture staat”, zegt Nele. “Ik vind het goed dat het meer wordt benoemd, maar ik ben geen fan van vrouwenverenigingen in de businesswereld. Door te gaan focussen op vrouwelijke ondernemersclubs doen we eigenlijk net hetzelfde dan de mannelijke ondernemers: een afsplitsing van mannen en vrouwen. Terwijl ik van mening ben dat je ze net moet connecteren om tot de beste dynamieken te komen. Ik geloof sterk in de combinatie van vrouwen en mannen aan het roer van een bedrijf. Waarschijnlijk omdat ons managementteam mooi in evenwicht is en dat goede resultaten oplevert.”

 

“Volgens mij is leiderschapsstijl meer verbonden aan de persoon dan aan het geslacht.” - Nele Van Damme

 

Een leiderstype is… persoonlijk

Welk type leider je bent, schrijf je niet aan je mannelijke of vrouwelijke eigenschappen toe volgens Nele. “Volgens mij is leiderschapsstijl meer verbonden aan de persoon, aan wie je bent, dan aan je geslacht. Zo observeer ik graag mensen. Wie heeft welke talenten en hoe kunnen we die mensen optimaal inzetten op die talenten?” 

 

“Ik ben nogal voorstander van mensen te laten doorgroeien en kijk daarbij naar de persoonlijke ontwikkeling van onze mensen. Daarom hebben we een intern leiderschapsprogramma opgezet, waaraan elk jaar zo’n tiental niet-leidinggevenden deelnemen. Ondertussen sturen de meesten een team aan, soms bestaande uit een hele equipe, maar evengoed uit één individu.”

 

Kies me om wie ik ben, niet omdat ik een vrouw ben.” - Nele Van Damme

 

Overweeg een co-CEO-schap

“Moeten er méér vrouwelijke ondernemers of leiders zijn? Geen idee”, zegt Nele. “Ik heb er dan ook weer een hekel aan als ik gevraagd word voor een raad van bestuur omdat die te weinig vrouwen telt. Kies me toch gewoon om wie ik ben, niet omdat ik een vrouw ben.” 

 

“Ik ben er wel zeker van dat sommige bedrijven met een mannelijke CEO het een en ander in beweging zouden zetten als ze een co-CEO-schap met een vrouw zouden starten. Maar ik lig er niet wakker van, ik ben al blij dat vrouwelijk ondernemerschap in de kijker wordt gezet.”
 
Beluister het volledige gesprek tussen powervrouwen Nele en Ianka in de podcastaflevering: Op stap met Brave New Human Nele Van Damme - Upgrade Estate