Overslaan en naar de inhoud gaan

Doei, sigaret! Onze medeMerkers geven zelf de aanzet om te stoppen met roken

Blog
maandag, 02 oktober 2023 |
NL
Daar was het dan, het rooksignaal. Letterlijk. Onze medeMerkers die af en toe de gewoonte hadden om een sigaret op te steken, kwamen aankloppen bij ons HR-team. "Hoe geraken we hiervan af?" Een vraag die heel wat mensen zich stellen met een antwoord dat vaak op de lange baan geschoven wordt. Chief Happiness Officer Sofie Liekens organiseerde een workshop, waarbij niet enkel tips werden aangereikt, maar ook inzichten werden uitgewisseld tussen de aanwezigen. En die delen we dan ook graag met iedereen die het nodig zou hebben.
Stel jezelf de vraag: van waar komt dit?

Als eerste stap bekijk je voor jezelf waar de drang naar een sigaret vandaan komt. Waarom heb je de nood om er om de zoveel tijd één op te steken? Het antwoord kan gemakkelijk zijn: als tijdvulling, sociale gelegenheid, gewoonte en verslaving.

Maar het kan ook een dieperliggende oorzaak hebben, die je misschien zelf nog niet weet. Het kan helpen om daarover in gesprek te gaan met een therapeut. Weet dat we bij Upkot en Upgrade Estate, 3 gratis sessies met een psycholoog aanbieden via ons Feel Free to Talk-initiatief

Als jouw verslaving vooral voortkomt uit gewoonte, dan hebben we deze tips, tricks & tools die jou kunnen helpen:

Gezonde alternatieven

Om het heel simplistisch te verwoorden, ga je jouw gedrag (het roken) vervangen door gezondere alternatieven. De gemiddelde tijd van de handeling van een sigaret is 7 minuten. Je gaat dus op zoek naar alternatieven die die tijdspanne overbruggen. Wanneer je begrijpt wat de beloning is voor jou na het roken, ga je op zoek naar andere manieren om die beloning ook te krijgen. Hier vind je een overzicht van alternatieven die tijdens de workshop onderling werden gedeeld:

  • Bulk drinken (één keer heel veel water drinken tot je volledig verzadigd bent)
  • Een stuk fruit eten (denk aan een mandarijn die je heel traag opeet)
  • Suikervrije kauwgom
  • Beweging: gaan wandelen of joggen
  • De handeling van een theetje zetten en drinken
  • Stretchen
  • Ademhalingsoefeningen
  • ... (Heb je zelf nog goeie tips, laat ze weten via ons Instagram account van Upgrade Estate, Upliving of Upkot)
Top tools

Er zijn een aantal handige hulpmiddeltjes die je kunnen helpen bij de weg die je aflegt.

 

Apps

Er bestaan een aantal handige apps waarbij je kan zien hoeveel sigaretten je normaal had gerookt, hoeveel geld je bespaart en hoeveel levensjaren je erbij kan tellen. Voorbeelden zijn: QuitNow!, Smoke Free, Quit,... Die apps helpen als motivator om door te blijven gaan.

 

Boeken

Tijdens de workshop werden ook enkele titels van boeken genoemd die kunnen zorgen voor een switch in jouw mindset. Denk maar aan: 'Stoppen met Roken' door Allen Carr of 'Intermittent Living' door Siebe Hannosset.

 

Gadgets

Eén van de sterkste alternatieven om te stoppen met roken, zijn ademhalingsoefeningen. Die zijn om heel wat gezondheidsredenen goed, maar in teken van het stoppen met roken, gaat het voornamelijk over het verminderen van je stressniveau. Heb je het moeilijk met het aanhouden van die ademhalingsoefeningen, dan kan de 'Moon Bird' een handig hulpmiddel zijn.

Sharing is caring

Heb je nog andere handige tips & tricks? Deel ze dan gerust met ons via onze sociale media-pagina's.

Handen op elkaar