Overslaan en naar de inhoud gaan

Feel Free To Talk

Portret
woensdag, 16 november 2022 |
NL
Tijdens de COVID-pandemie lanceerden Julie en Jasper ‘Feel Free To Talk’, een spontaan initiatief dat gratis sessies bij een psycholoog aanbiedt aan Upkot studenten die daar nood aan hebben.

JULIE: Het najaar van 2020 was een erg moeilijke periode voor jonge mensen. Door COVID heerste er tijdens de lente en de zomer een strenge lockdown. Studenten moesten hun lessen online volgen, mochten niet langer afspreken met vrienden of hobby’s uitoefenen, … Rond oktober vingen onze Upkot coaches signalen op dat het niet goed ging met onze Upkotters. We lanceerden toen een survey waar maar liefst 381 Upkot studenten aan deelnamen. Onze studenten gaven hun eigen mentaal welzijn gemiddeld een 5,6/10. Een schrikbarend laag cijfer voor jonge mensen die in de fleur van hun leven zouden moeten zitten.

De enquête was anoniem, dus we konden niet rechtstreeks ingrijpen. Maar we wisten dat we hier het verschil moesten maken. Ik weet nog dat ik bleef herhalen in mijn hoofd: “de helft van die 380 studenten geeft zichzelf minder dan 5,6 op 10”. De snelheid waarmee we in actie schoten na het zien van die resultaten was een logisch gevolg. De nood was hoog en dan moet je niet te lang zitten kauwen op een idee...

feel free to talk upgrade estate upkot

JASPER: De lancering van ‘Feel Free To Talk’ is een mooi staaltje van afdelingsoverschrijdende samenwerking geweest. Nadat ik enkele psychologen overtuigde van ons idee volstond een 
simpele Google Forms als basis om onze eerste inschrijvingen te ontvangen. Op een maand tijd waren dat er bijna honderd. De Upgrade Academy was het perfecte decor voor ons initiatief. Het gebouw in centrum Gent bood een rustgevend kader voor de studenten en onze psychologen.

JULIE: Ik denk dat we echt beseften dat we voor elke student individueel een verschil konden maken. Elk gesprek kon ervoor zorgen dat iemand weer wat licht zag aan het einde van de tunnel...

feel free to talk upgrade estate upkot

JASPER: Ik herinner me nog dat er tot ver in december aanvragen bleven binnenkomen en ik zat te puzzelen omdat ik elke student een vooruitzicht wilde bieden net voor de kerstvakantie
De stijgende populariteit van de actie vroeg om een optimalisatie. De collega’s van marketing ontwikkelden een nieuwe landingspagina en met extra psychologen in meerdere landstalen maakten we het project ook nationaal toegankelijk. Intussen is ‘Feel Free To Talk’ uitgegroeid tot een actie die het hele jaar door loopt. Collega Illeke is verantwoordelijk voor de coördinatie en die doet dat fantastisch en met heel haar hart!

JULIE: Met een initiatief dat we zomaar uit onze mouw hebben geschud, hielpen we uiteindelijk al een 250-tal studenten. Intussen hebben we al wie deelnam aan ‘Feel Free To Talk’ opnieuw bevraagd. Men gaf het mentaal welzijn na de sessies bij de psycholoog een 7,2. Dan zie je dat je met een spontaan initiatief echt impact hebt kunnen maken. 

JASPER: En laat dat nu toevallig onze missie zijn 😄

JULIE: We blijven alert voor het mentaal welzijn van onze Upkot studenten. Thema’s als ‘stress & faalangst’ zijn terugkerende issues in onze community. Met Emel Isci, één van onze psychologen, organiseren we daarom een Upworkshop ‘Hoe blijf ik in flow?’. Die gaat door op 30 november in Gent en op 7 december in Brussel.Al die activiteiten zijn uiteraard gratis voor onze huurders.