Overslaan en naar de inhoud gaan

Foodtruck: hét assessment voor nieuwe werknemers

Foodtruck: hét assessment voor nieuwe werknemers

“Mijn ultieme setting voor een sollicitatie is een eetkraam”, verklapt Nele Van Damme aan storytellingarchitect Ianka Fleerackers in de podcast Brave New Human. “Ik zou de sollicitanten alle tools, een team en de nodige ingrediënten geven en zeggen: Organiseer je, zodat we hier vanavond kunnen komen eten.” 

 

Nele’s idee komt niet uit de lucht vallen. Wie de funny facts over het CEO-koppel achter Upgrade Estate las, weet dat Nele en Koenraad ooit een foodtruck op de Gentse Feesten uitbaatten. “Het klassieke garageverhaal van een start-up, maar dan met een eetkraam. Dat is hét assessment voor nieuwe werknemers”, bedacht Nele. “Want hierin leer je de basisbeginselen van ondernemen.” 

 

1.    “Wij wilden met ons eetkraam de klantvriendelijkste stand van de Gentse Feesten zijn, ook voor dronken klanten die ‘s avonds bleven hangen. We hebben zelfs ooit een erkenning gekregen voor onze klantvriendelijkheid.”

 

Koenraad & Nele
Nele en Koenraad in hun Foodtruck op de Gentse Feesten 

 

2.    “Je leert werken in een team. En niet alleen dat, maar je leert ook een team aansturen. Het moment ook om te kijken wie natuurlijk leiderschap heeft.”

 

3.    “In een foodtruck moet je je efficiënt organiseren en leer je je concept te verfijnen door na te denken over welke learnings je meeneemt in toekomstige concepten.”

 

4.    “Je moet heel wat creativiteit aan de dag leggen, zowel met je ingrediënten als met het concept errond. Zo hingen er in onze stand gedichtjes over Karel, onze oven. En ons broodje heette Keizer Karel, een verwijzing naar Gent en de geschiedenis.”

 

5.    “Regelgeving is uiteraard ook belangrijk. Als je de voedselinspectie, sociale inspectie of brandweerinspectie over de vloer krijgt, is alles best in orde.”

 

6.    “Overal zitten opportuniteiten en die moet je zien. Is het zondag, dan zullen de festiviteiten wat vroeger op gang komen. Misschien loont het dan wel om vroeger open te gaan?”

 

7.    “Probeer je vooral te onderscheiden van concurrenten. Zo hadden wij een vegetarisch gerecht, een term die twintig jaar geleden amper bestond.”


Honger naar meer ondernemerstips? Ga ook op stap met Brave New Human Nele Van Damme van Upgrade Estate en storytellingarchitect Ianka Fleerackers in de volledige podcastaflevering.