Skip to main content

Waarom talent inzetten ook een vorm van duurzaam ondernemen is!

Blog
29 Friday 2022 |
NL

LUK DEWULF : “Upgrade Estate Co-CEO Nele Van Damme kreeg recent een mooie erkenning met de Sustainability Professional Of The Year-award. De motivatie van haar nominatie was gebaseerd op heel wat factoren, waaronder haar inzet voor het geestelijk welbevinden van Upkot-studenten tijdens de Corona-epidemie. Zo maakte ze dat studenten kosteloos sessies bij een psycholoog konden boeken, maar ook in haar visie over personeelsbeleid kan je het concept duurzaamheid heel letterlijk nemen."

"Als je werking er zo op gericht is dat werknemers hun talent kunnen benutten, zodat ze meer energie krijgen van hun werk, dan dat het hen kost, creëer je een duurzame energiebron vanbinnenuit en geef je je medewerkers ruimte om veerkracht en weerbaarheidsreserves op te bouwen. Zo bouw je niet alleen op de energie van de dag zelf, maar ook op die van de toekomst. Eigenlijk leg je dan een hernieuwbare energiebron aan."

Nele Van Damme - Sustainable Entrepreneur Of The Year
talent is duurzaam

 

 

 

Als je mensen laat werken vanuit hun talent kan je tappen uit een hernieuwbare energiebron die je vrij letterlijk kan nemen
 

 
WAT IS TALENT? 

“Veel mensen denken dat talent hebben gaat over de maatschappelijk aanvaarde definitie van talent: Ergens in ‘uitblinken’, ergens de beste in zijn of ergens in excelleren. Volgens mij gaat talent eerder over wat een activiteit doet met je. Talent gaat over élke activiteit in jouw leven die compleet moeiteloos verloopt en je voldoening oplevert. Werken volgens je talent gaat over activiteiten doen waarin je helemaal jezelf kan zijn en jezelf spontaan kan inzetten. Wie overdag kan werken vanuit zijn talent, zal misschien wat moe zijn 's avonds, maar zal ook de motivatie voelen om er de volgende dag opnieuw tegenaan te gaan. Zo kan je de gemakkelijk hele werkweek lang op op 100% hernieuwbare energie teren."
 

WAT DOET TALENT MET JE? 

"Werken vanuit je talent creëert een zogenaamde flow die maakt dat de tijd vliegt.
Flow is een soort mentale en fysieke toestand die we allemaal kennen. Wie flow ervaart, voelt zijn zelfbewustzijn versmelten met de taak die hij op dat moment uitoefent. Onderzoek geeft ook aan dat je in een staat van flow je metacognitie uitschakelt ofwel onze bewuste hersenactiviteit. Erg zelfbewuste mensen, of mensen in een onzekere periode zullen daarom merken dat het hen moeilijker lukt om in flow te geraken.
Werken vanuit je talent kan je zien als een vorm van Yoga. Onderzoek toont aan dat, wanneer je in flow bent, je meer dopamine produceert en het cortisol-niveau in je lijf perfect in balans is. Ook je sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel is dan in evenwicht. In de literatuur spreekt men van 'Relaxte Alertheid'. Stel je eens voor dat iedereen in de samenleving werk zou kunnen doen die maakt dat je tot rust komt. Dat biedt een compleet nieuwe benadering van work-life balance."

 

 

 

Werken vanuit je talent is het nieuwe Yoga
 

Werken in je talent is een vorm van yoga
MAAK TALENT ZICHTBAAR 

“In het werken rond talent is er één belangrijke wetmatigheid: Er is alleen talent als het wordt gezien. Mensen worden zich pas bewust van hun talent als iemand anders het opmerkt. Pas als je je bewust bent van je talent kan je je vaardigheden en gedrag verder gaan ontwikkelen en de juiste omgeving en context opzoeken die aansluit bij je intrinsieke motivatie en je drijfveer. 
Hoeveel 17 -of 18-jarigen in Vlaanderen kennen vandaag het onderscheid tussen waar ze goed in zijn en voldoening uit halen en waar ze goed in zijn en geen voldoening uit halen? We leren het hen amper aan. Toch is het cruciaal voor de keuzes die ze moeten maken voor hun studies om datgene te leren wat nodig is om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de economie en aan de samenleving.
Mijn missie is daarom duidelijk: Elk kind zou nog voor zijn 12 jaar minstens één keer een compliment moeten krijgen over zijn of haar talent en kunnen experimenteren in een omgeving die past bij zijn of haar motivatie."

Vzw Tajo
NEEM JE TALENT IN HANDEN!

"Veel collega's of leidinggevenden hebben zomaar de neiging te verwachten dat hun teamleden dezelfde talenten hebben of dingen op dezelfde manier doen als zij, maar zo werkt dat niet. Elke persoon heeft een unieke combinatie van talenten die maakt dat je dingen kan op een manier die niemand anders je nadoet. Die talentenmix laat toe dat je op je eigenste unieke manier een bijdrage kan leveren in de economie en samenleving op de manier waar jij gelukkig van wordt.
Samen met mijn team creëerde ik een online tool Mytalentbuilder waarmee je een beter inzicht krijgt in jouw top 15 van de 39 bestaande talenten. Je krijgt er ook tips over de vaardigheden die je kan ontwikkelen om ze nog beter in te zetten.
Heel wat bedrijven maken er al gebruik van : Upgrade Estate, KLM, Boss Paints, Deloitte, heel wat hogescholen enzv...

Onze tool helpt je om ownership te nemen over je eigen talent. Jij bent tenslotte ten alle tijde verantwoordelijk voor het resultaat van je acties. Hoe je daartoe komt, dat kan jij enkel vanuit je eigen talenten bepalen."

 

Krijg ownership over je talent

Luk Dewulf is naast Pedagoog, ook talentenfluisteraar, coach, auteur van meerdere bestsellers over talent en burn-out. Dankzij zijn zijn internationale talentenwerking hebben al meer dan 100.000 volwassenen en kinderen hun talenten in kaart gebracht. 
Ontdek er alles over op zijn website

Luk Dewulf - talentenfluisteraar voor Upgrade Estate