Door alleen al je best practices te delen kan je anderen laten groeien
"Toen ik hier net aan de slag ging was ik 22, had een opleiding Orthopedagogie achter de rug en na mijn ervaring in een halfopen jeugdvoorziening wist ik dat mijn toekomst elders lag. Mijn schoonzus werkte bij Upkot en zo heb ik meteen gesolliciteerd. Intussen werk ik hier nu al drie jaar.
Mijn parcours als Upkot coach bracht me al van Mia Upkot, Baudelo UPkot, Ganda Upkot, Benelux Upkot tot bij Bro Upkot, de grootste studententoren van Vlaanderen met 300 studenten. Het was een uitdaging om 300 studenten de tijd van hun leven te geven terwijl ik het gebouw technisch draaiende moest houden achter de schermen.
Coach zijn is een heel overweldigende job, er komt heel wat op je af. Mijn sterke kant is dat ik heel veel reflecteer. Elke avond overloop ik mijn dag. Ik denk na over welke gesprekken ik heb gehad, waar ik problemen ben tegengekomen, wat aan de basis lag, wat ik eruit heb geleerd, en wat ik meeneem. Ik ben ook steeds op zoek hoe ik nog meer kan verbeteren. Dat leeft gewoon in mij, ik moet daar geen moeite voor doen."
"De afgelopen jaren heb ik me erg ingezet op het versimpelen van het coach-concept. Van praktische zaken, tot simpele aanpassingen die ervoor zorgen dat de werking eenvoudiger en aangenamer wordt voor iedereen. Het is trouwens ongelofelijk hoe je ook anderen kan doen groeien door alleen al je best practices te delen. Mijn carrière bij Upkot is in één constante evolutie die heel logisch aanvoelt, en nog sta ik soms te weinig stil bij wat ik in drie jaar allemaal heb verwezenlijkt. Volgend academiejaar neem ik trouwens een nieuwe stap, ik ga aan de slag als co-community manager. Studenten zijn dan misschien een geweldig publiek waar ik veel voor kan betekenen, maar de coach is ook iets vanzelfsprekend voor hen. We komen namelijk gratis bij het Upkot concept. Ik kijk ernaar uit andere coaches te mogen gaan leiden, en tal van zaken voor hen te regelen zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen."