Skip to main content

Hout als hefboom voor groei!

Blog
Monday, 06 June 2022 |
NL

In juni vorig jaar stelde Upgrade Estate haar duurzaamheidscharter voor tijdens een webinar voor haar stakeholders. Ook de firma Deblaere volgde dit webinar. In welke mate is duurzaamheid iets waar jullie bij Deblaere al mee bezig waren?
“Dit is een vierde generatie bedrijf. Duurzaamheid behoorde al langer tot onze doelstellingen, al wisten we dat een aanzienlijk deel van de totale CO²-uitstoot van een gebouw - vanaf het bouwproces tot en met de afbraak - vooral in de productie van beton en staal verscholen zit. Voor Bro Upkot alleen al kwamen we uit op 80%. Een duurzame modernisatie drong zich aan.”

 

En dus gingen jullie op zoek naar bouwmethodes om het CO2- niveau naar beneden te krijgen?

“Dé belangrijkste beslissing voor ons bedrijf was de oprichting van Deblaere Houtbouw. Bouwen met CLT (Cross Laminated Timber), ofwel dwars op elkaar gelijmde lagen hout, is vandaag het meest duurzame alternatief om te bouwen. Ten minste als die CLT verworven wordt uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast moet er ook nagedacht worden over duurzame afbraak en de recuperatie van het gebouw na gebruik. Dat wordt een volgend aandachtspuntje.”

“Een tweede voor de hand liggende stap om de embodied carbon op onze werven te verlagen was de overschakeling op een elektrisch wagenpark. Recent kochten we nog elektrische heftrucks aan. Door ook laadpalen op elke werf te voorzien, wordt die switch ook breed gedragen door onze projectleiders.”

Deblaere Houtbouw

 

“CLT is vandaag het meest duurzame alternatief om mee te bouwen."

Hoe moeilijk was de keuze voor natuurlijke materialen voor jullie?

“Tegenwoordig kiezen heel wat architecten in binnen- en buitenland voor hout. Gerenommeerde projecten als Gare Maritime - op de Tour & Taxis site in Brussel - tonen dat het kan, dat het er mooi uitziet en dat het gerust over hoogbouw kan gaan. Waar vroeger de kostprijs of de negatieve connotatie rond akoestiek en brandveiligheid maakte dat heel wat bouwheren de boot afhielden, heeft de wereldwijde urgentie om de CO²-uitstoot te verlagen de populariteit van houtbouw alleen maar versterkt. Recente bouwtechnische innovaties hebben bovendien heel wat pijnpunten weggewerkt.”

 

Is Deblaere Houtbouw een definitieve switch voor jullie?

“Onze gebouwen zullen altijd hybride zijn. Zo zal de kern altijd uit hout bestaan en de fundering voorlopig nog steeds uit beton. Houtbouw stelt ons in staat om nog sneller te bouwen, met minder geluidsoverlast, minder transport en 30% minder gewicht, waardoor er uiteindelijk ook minder fundering nodig is. De uitkomst is sowieso positief.”

“De overstap naar houtbouw was meteen ook een hefboom voor ons om intern te optimaliseren. Van digitalisatie tot logistiek en productie, alles moet eerst op punt staan om efficiënt projecten in houtbouw aan te kunnen. Zo hebben we de laatste maanden met ons BIM-team de nieuwe functies verkend van Trimble Connect. Een online project management platform dat onze logistieke processen, planning en communicatie met interne partners optimaliseert.”

 

Upgrade Estate kijkt er in elk geval naar uit om hier samen met jullie voor te gaan.

Onze expertise is vandaag nog pril, maar we zetten al in op bepaalde structurele werken en houten gevelbekleding zoals die van Upliving Ghent - Queen. Verder volgen we de trends rond circulair bouwen op de voet. Het is trouwens fantastisch als we samen kunnen evolueren met onze partners. Zo organiseerde Upgrade Estate recent voor haar bouwafdeling een innovatietrip naar Amsterdam rond digitalisering en innovatie-modelleringssoftware voor houtbouw. Dat één van onze medewerkers welkom was om mee te gaan op deze trip bleek een schot in de roos.”

Deblaere Houtbouw

 

“De overstap naar houtbouw was een hefboom om ons intern te optimaliseren."

 

Deblaere Houtbouw