Skip to main content

We've got your back I Hoe betaalbaar is duurzaamheid? (NL)

Blog
Friday, 04 November 2022 |
English
De Covid-pandemie is amper voorbij en de volgende uitdagingen als gevolg van de opwarming van de aarde dienen zich al aan. Journalist Tom Van De Weghe peilde voor deze blogreeks naar heldere antwoorden op 5 kritische vragen over hoe Upgrade Estate de huidige energiecrisis het hoofd zal bieden en wat dat betekent voor haar stakeholders...
Sinds de pandemie is bij de meeste beleidsmakers het bewustzijn gegroeid rond de klimaatproblematiek maar tegelijkertijd rijst ook de vraag hoe duurzaamheid en betaalbaarheid te rijmen valt? 

Koenraad: Ja, we worden vandaag uitgedaagd, maar het risico van de stijgende grondstofprijzen ligt volledig bij ons en Upgrade Estate belooft: ‘We’ve got your back’. Ook van die investeerders die vandaag bij ons voor het eerst in een nieuw project stappen. Op korte termijn houden we de vinger op de knip en bekijken we hoe we die swingende energieprijzen onder controle kunnen houden. We hebben gelukkig al een lange traditie van vlotte samenwerkingen met dezelfde bouwpartners. Dat hielp ons door de jaren heen, om een beter inzicht te krijgen in de supply chain.

Daarnaast heerst er één grote zekerheid: De fundamentele huurmarkt is nog nooit zo gezond geweest. Want we snakken naar betaalbare studentenkoten en we willen allemaal vooral energiezuinige appartementen. 

 

Dat op korte termijn, maar hoe zit het op lange termijn?

Koenraad: Op lange termijn houden we natuurlijk vast aan onze duurzaamheidsstrategie richting 2035. We spraken eerder al over de W tot W-strategie ( wind tot warmte nvdr.)maar op de lange termijn bedachten we ook de B tot B-strategie: 'Van boom tot de bouw van gebouw'. Eigenlijk willen we controle over de volledige supply chain en de grondstofprijzen.

Hout is erg belangrijk in onze strategie omdat het CO² capteert. Een hele boom capteert nog meer CO²,  en door die boom te gebruiken in je bouwproces, ga je die CO² uit de atmosfeer halen en vasthouden in je ganse bouwproject. Dat uitgangspunt inspireerde ons om op zoek te gaan naar ons eigen bos.

We vroegen aan Frank, één van onze investeerders, om op marktonderzoek te gaan. Samen kwamen we uit op Finland als beste plek om te investeren in ons eerste eigen bos. Afgelopen zomer kochten we er één aan van meer dan 100 hectare, dat we nu duurzaam gaan beheren met een persoon ter plaatse, om het hout dan uiteindelijk gaan verwerken in onze gebouwen. Zo zie je maar dat ons duurzaam uitgangspunt vandaag een enorm voordeel blijkt.

 

Van W tot W, van B tot B...Hoe houden jullie zelf nog een overzicht over die uiteenlopende activiteiten?

Nele: Ik kan mij best voorstellen dat dit wat overweldigend overkomt voor buitenstaanders. Onze initiatieven komen meestal voort uit noden die we snel detecteren. We zien onze spontane initiatieven dus niet als impulsieve daden, maar als belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie.

Daarnaast investeerden we recent nog in een gloednieuwe afdeling bij Upgrade Estate: ‘Climate action’. Waarin onze teams dedicated werken op die W tot W -en B tot B-projecten. Zo schakelen we nog sneller, en kunnen we nieuwe initiatieven nog beter integreren in onze werking. 

Lees de andere artikels uit de reeks: We've Got Your Back

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-hoe-kijken-onze-…
Medewerkers van Upgrade Estate

We've got your back I Hoe kijken onze medeMerkers naar de huidige crisis?

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-hoe-groot-de-sla…
Duurzaamheidsstrategie van Upgrade Estate

We've got your back I Hoe groot is de slaagkans van onze duurzaamheidsstrategie?

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-welk-risico-lope…
We've got your back

We've got your back I Welk risico lopen investeerders door vroegtijdige huuropzegging? 

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-welke-invloed-he…
Het verhuurmodel van Upgrade Estate

We've got your back I Welke invloed heeft de crisis op het verhuurmodel van Upgrade Estate?