Skip to main content

We've got your back I Welk risico lopen onze investeerders door vroegtijdige huuropzegging? (NL)

Blog
Friday, 04 November 2022 |
English
De Covid-pandemie is amper voorbij en de volgende uitdagingen als gevolg van de opwarming van de aarde dienen zich al aan. Journalist Tom Van De Weghe peilde voor deze blogreeks naar heldere antwoorden op 5 kritische vragen over hoe Upgrade Estate de huidige energiecrisis het hoofd zal bieden en wat dat betekent voor haar stakeholders...
 
 
We lezen in de media dat sommige huurders hun huurcontract opzeggen om kleiner te gaan wonen, uit schrik voor hoge energiefacturen. Als eigenaar-verhuurder betekent dat meer risico op leegstand. Geldt datzelfde risico ook voor investeerders van Upkot, Upoffiz of Upliving?

Nele: Doordat we met Limoengroen, onze eigen duurzame energie spin-off, al meer dan 10 jaar volop inzetten op stabiele energieprijzen, weten we intussen hoe uitdagend het is om ons te kunnen beschermen tegen extreme prijsfluctuaties zoals we die vandaag zien. Dankzij de inkoopstrategie van Limoengroen zijn we 100% gegarandeerd van onze energieprijzen tot zeker eind 2022, en ook voor 2023 zijn we al voor 75% ingedekt. Het risico wordt dus volledig gedragen door Limoengroen, niet door de investeerders.

Berusten jullie in dat risico? Als jullie energieprijzen niet integraal doorrekenen aan de huurders komt de rendabiliteit van Limoengroen dan niet onder druk te staan?

Koenraad: Berusten is niet echt onze stijl. We doen liever aan voordenken en omdenken. Op lange termijn is onze goal duidelijk: In 2035 willen we netto CO² neutraal zijn. In die richting hebben we al een duidelijke visie: Op korte termijn zetten we in op zonnepanelen. Op dit ogenblik hebben we al zo'n 700 stuks aangekocht, die eind dit jaar zullen worden geplaatst. We onderzoeken intussen ook de mogelijkheid om een solar farm te bouwen op de gronden die we nog in ontwikkeling hebben. Op middellange termijn hebben we de W tot W strategie (Van wind tot warmte) waarvoor we onze allereerste eigen windturbine aan het ontwikkelen zijn.

Lees de andere artikels uit de reeks: We've Got Your Back

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-hoe-groot-de-sla…
Duurzaamheidsstrategie van Upgrade Estate

We've got your back I Wat is de slaagkans van onze duurzaamheidsstrategie? 

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-hoe-betaalbaar-d…
Hoe betaalbaar is al die duurzaamheid?

We've got your back I Hoe betaalbaar is duurzaamheid? 

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-welke-invloed-he…
Het verhuurmodel van Upgrade Estate

We've got your back I Welke invloed heeft de huidige crisis op het verhuurmodel van Upgrade Estate? 

https://upgrade-estate.be/nl/stories/blog/weve-got-your-back-i-hoe-kijken-onze-…
Medewerkers van Upgrade Estate

We've got your back I Hoe kijken onze medeMerkers naar de huidige crisis?