Skip to main content

Update: Doen we het beter dan de Staatsbon? (NL)

Blog
Friday, 22 December 2023 |
English
De Belgische Staatsbon is in trek bij beleggers! Massaal enthousiasme toont dat velen op zoek zijn naar veilige investeringen. Maar doet de Staatsbon het ook beter dan een investering bij Upgrade Estate? We spitten het nauwkeurig uit tijdens ons online webinar op maandag 4 december. Lees hieronder onze samenvatting.

Enkele maanden geleden …

De spaarder aan zet. Het werd een veelgebruikte krantenkop na de lancering van de Staatsbon in september 2023. Deze Staatsbon, met een netto rendement van 2,81% zette heel wat spaarders aan het denken. En zorgde zo voor heel wat beweging op de spaarboekjes.

Wij stelden de vraag 'Heb jij geïnvesteerd in de Staatsbon?’ aan ons publiek. Het resultaat van onze poll was opmerkelijk. 50% van onze kijkers stapte effectief mee in de Staatsbon.

Huidige Staatsbon vs de nieuwe Staatsbonnen

De Staatsbon van september 2023 werd gelanceerd en afgesloten met een heel positief resultaat. Specifiek aan deze Staatsbon was de looptijd van één jaar met een gegarandeerd netto rendement van 2.81 % en een minimum instapbedrag van 100 euro. Een laagdrempelige investering met een sterk rendement. De banken bleven achterop hinken en zo was de Staatsbon heel snel volschreven.

Voor de nieuwe Staatsbonnen, gelanceerd in november 2023 gelden andere voorwaarden. Het gaat hier over langere looptijden, 5 tot 8 jaar en een beduidend lager netto rendement van 1.82% en 2,03%. Het minimum instapbedrag blijft wel op 100 euro. Het succes van deze Staatsbonnen blijft uit.

Bank, beurs bungalow, … je wilt toch meer dan dat?

Welke andere alternatieven naast de Staatsbon zijn er nog op de markt? We maken de vergelijking tussen investeren bij de bank, op de beurs of in een bungalow (vastgoed dus 😉).

 

Bank

Amper iets meer dan een jaar geleden spraken we over heel lage en in sommige gevallen over negatieve rentes. Dit was ongezien. Maar deze situatie kantelde heel snel. Sinds deze zomer hebben we een spectaculaire stijging gezien op de rentemarkt, wat ook een sneeuwbaleffect teweegbracht op vlak van te betalen interesten op leningen bij de bank. Spaarcenten brengen dus iets meer op, maar nog altijd onder de grens van wat de regering verwacht.

Bij de bank heb je de mogelijkheid om jouw centen op een termijnrekening te plaatsen. We zien deze mogelijkheid vooral bij alternatieve banken, met interestpercentages die niet omver blazen. Deze interesten stijgen tegenwoordig ook niet meer verder, de banken kijken de kat uit de boom.

Beurs

We hebben in een zeer rare omwenteling gezeten die vandaag zijn effecten vertoont.
Enerzijds is er de beurs waar de evolutie van de Bel20 de laatste periode heel instabiel
was. Van een mooie stijging, naar een serieuze daling met waarden die op vandaag nog
altijd fel beneden de beurswaarden van 3 à 4 jaar liggen.

We nemen het historisch verloop van de aandelenkoersen van de grootste GVV’s (= gereglementeerde vastgoedvennootschappen) in België er bij. Hoewel Upgrade Estate meer doet dan deze GVV’s, mogen we ons toch een beetje vergelijken met deze vennootschappen.

In 2016 waren er een mooie opwaartse tendensen, maar de laatste twee jaar is er een duidelijke neerwaartse beweging. Deze trend toont aan dat het moment van instap cruciaal is. Bovendien mis je hier volledig het effect van indexatie en inflatie, dus gaat de waarde van jouw portefeuille erop achteruit.

Anderzijds geloven we dat elke belegger die wij ontmoeten op zoek is naar een zekere stabiliteit en zorgeloosheid, dat vind je niet op de beurs.

Een laatste punt is tastbaarheid. Investeren in een GVV geeft je geen zekerheid over waar je centen terechtkomen. Ze gaan naar het bedrijf waarin je investeert, maar je weet niet altijd concreet wat zij er mee doen.

Bungalow

Een derde mogelijkheid is investeren in stenen vastgoed. Als je vandaag in een grootstad een appartement wilt kopen dan liggen de minimumbedragen vaak heel hoog. En dan heb je nog de registratiekosten en de notariskosten. Dit maakt de instap zeker niet laagdrempelig. Bij ons kan je investeren vanaf 110.000 euro, zonder registratiekosten en notariskosten en dus laagdrempeliger.

Verdere zal je bij een klassieke vastgoedinvestering veel administratie en opvolging hebben: verhuur, opvolging huurgelden, klusjes, … . Bij Upgrade Estate proberen wij jou van al deze zaken te ontzorgen met onze eigen beheer- en verhuurservice.

Tenslotte is het schenken van een klassieke vastgoedinvestering erg complex. Een investering bij Upgrade Estate kan je makkelijk en op elk moment schenken.

 

Je wilt toch meer dan dat...

En wie weet vind je dit wel in een investering van Upgrade Estate. We vertellen jou er graag wat meer over.

 

Upgrade Estate realiseert en beheert huisvesting voor studenten, young professionals en bedrijven met focus op het connecteren van mensen.

Nele & Koenraad, co-CEO's Upgrade Estate

 

Hoe werkt het nu juist bij Upgrade Estate?

Het is zeer eenvoudig: je participeert mee in een investeringsproject vanaf €110.000. Upgrade Estate bouwt en zorgt voor de verhuur en het beheer van jouw project. Kortom, wij nemen alle ongemakken die een klassieke vastgoedinvestering met zich meebrengt van je over. Dit met een absolute focus op zowel de investeerders als de huurders.

De huurinkomsten van het project vormen, na aftrek van de kosten, de basis van jouw netto uitkering. Het resultaat wordt procentueel verdeeld onder alle investeerders aan de hand van hun inbreng.

We zien een aantal projecten die we hebben gerealiseerd en die we zelf beheren en verhuren. De gemiddelde uitkering van deze projecten was vorig jaar 25,8%. Maar wat belangrijk is op termijn is de potentiële meerwaarde op de aandelen wanneer mensen uitstappen en dus hun aandelen verkopen. Als we onze eigen waardering erbij nemen dan krijgen investeerders bovenop de uitkering een gemiddelde meerwaarde van 2,67% per jaar. Belangrijk om weten, we spreken hier van netto percentages. Er gaan geen roerende voorheffing of belastingen meer vanaf. Zo krijgen we een verhaal waarbij dat de totale potentiële winst een stuk hoger ligt, niet alleen dan de staatsbon maar ook dan alle andere alternatieven.

Zij gingen je voor. Christophe geeft enkele voorbeelden van de ervaring van bestaande investeerders.

Heb je nog vragen ?

We maken met plezier tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Stel hier je vraag          Ontdek ons huidig investeringsaanbod 

*Disclaimer: de meegegeven informatie en gemiddelde uitkeringen zijn gebaseerd op huidige, lopende investeringsprojecten. Uitkeringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De jaarlijkse uitkering wordt netto uitgedrukt, de meerwaarde bruto. De waardering van jouw investering gebeurt a.d.h.v. onze DCF methode.

*Disclaimer: een aanbieding van A-aandelen is vrijgesteld van prospectusplicht overeenkomstig artikel 1.4 van de Prospectusverordening 2017/1129.